Hanneke heeft dit recept ingezonden. Dank je wel Hanneke. Ik ben benieuwd !
Zijn er meer mensen die een lekker recept willen delen ? Geef maar door. Een linkje naar de site is voldoende hoor. Ik knip en plak wel. Of…een oud recept dat al jarenlang in de familie is, heeft ook wel wat. Een soort van geheim dat je deelt met ons Spread the love zou ik zeggen ! Mail het naar: daisycornelissen1973@gmail.com
Wat is Roodlof ?
Ik kende witlof en sinds kort ook groenlof, maar roodlof bestaat dus ook al. Oke, zoeken we even op:
Roodlof is ontstaan uit een kruising tussen witlof en Radicchio Rosso. De groente heeft een langwerpige, gesloten, witte krop die naar de bladranden toe rood uitloopt.
Hoe smaakt het ?
Roodlof heeft een iets meet bittere en pittige smaak dan witlof en Radicchio Rosso.
Hoe maak je het schoon ?
Verwijder de buitenste bladeren en snijd het onderste stuk weg. Als de kegelvormige ‘pit’ erg groot is, kun je deze ook verwijderen. Was de roodlof snel en laat hem goed uitlekken.
Hoe bereid je het eigenlijk ?
Rauw, als garnering of in een salade, komt roodlof het beste tot zijn recht. De frisse rood-witte kleur staat heel mooi. Roodlof is iets minder geschikt om te koken, want dan verliest het zijn kleur en knapperigheid. Als je de groente toch wil koken, doe dat dan 12 tot 15 minuten. Roerbakken kan ook, zo’n 3 tot 5 minuten.
Ingredienten voor 6 personen
6 stronkjes roodlof
4 el olijfolie
3 el balsamicoazijn
1 à 2 tl fijne (Dijon) mosterd
zout en peper
2 (niet te grote) Elstar-appels
1 klontje roomboter
1 tl honing
¼ citroen
ca. 40 g hazelnoten, geroosterd
1 granaatappel
Bereiding
Appel en roodlof zijn dikke maatjes. De ene is zoet en fris, de ander bitter. Tel je daar nog de krokante hazelnootjes bij op, dan heb je het perfecte gerecht te pakken. Serveer hem als bijgerecht bij een stukje vlees en aardappeltjes of eet hem als licht avondmaaltje. Of wat dacht je van lunch? Kies zelf maar.
1. Haal de blaadjes van de lofstronkjes en doe ze in een ruime kom.
2. Maak een dressing van olie, balsamico en mosterd en breng op smaak met zout en peper. Was de appels, snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in partjes. Bak de appelpartjes al omscheppend in de boter met honing en citroensap tot ze verkleuren.
3. Hak de noten grof. Halveer de granaatappel en klop met de bolle kant van een lepel hard op de schil zodat de pitjes eruit vallen.
4. Hussel de blaadjes met de dressing en voeg indien nodig extra zout en peper toe. Leg op een schaal en schep de gebakken appel erover. Bestrooi de salade met de granaatappelpitjes en hazelnoten.