Zaterdag waren Dennis en ik bij Michiel op de boerderij om weer eens lekker de handen uit de mouwen te steken. Ondanks het lekkere weer, troffen we een terneergeslagen Michiel binnen in de schuur aan.
“Ik ben een beetje ziek” verklaarde hij. Oke… dat verklaart iets dacht ik. “en vanmorgen heb ik 3 lammetjes moeten begraven”.
O, nee toch ? Ik begreep dat dit enorm heftig is. Die lieve kleine schatjes moeten begraven. Michiel heeft een klein hartje en lijdt enorm als er iets met de lammetjes is.
“Olav is dood” zei hij. “Woensdag is het afscheid”.
Olav Rogmans
7 sep 1961 – 13 maart 2023
Olav hielp al jaren mee op de boerderij. Maarten, Hermien, Michiel, Marie en de vrijwilligers gaan hem enorm missen. Olav was ziek, hierover heb ik in het verleden wel iets gedeeld, maar tot het einde en tussen de ziekenhuisopnames door, bleef hij telkens terug komen naar De Kraanvogel, naar het land dat hem altijd zoveel rust, maar ook energie gaf, waar hij gelijkgestemden vond en waar hij met zoveel liefde en kennis de plantjes liet uitgroeien tot de heerlijke groenten die wij elke keer weer in onze pakketten kregen.
Hij had het niet graag over zijn ziekte en hield het als het even kon voor zich. Al die aandacht om niks. Het zou wel weer goed komen. Misschien ook wel: als je het er niet over hebt, is het er ook niet.
Hieronder het interview dat ik voor de 10e nieuwsbrief met hem deed.
Een klein eerbetoon aan de man die zoveel aan Boerderij De Kraanvogel gaf.
Mag ik jullie voorstellen aan… Olav.
Olav werkt al jaren als vrijwilliger op de boerderij. Voor Maarten ook al en is dus redelijk bekend met het reilen en zeilen op de boerderij. Hij werkt een paar dagen per week mee. Ik kan me derhalve voorstellen dat Michiel inmiddels echt op hem bouwt. Er is zoveel werk dat gedaan moet worden.
Olav komt in het begin van de week omdat dan het meeste werk gedaan moet worden. Woensdagavond moeten de kratten klaar staan voor transport.
-Wat is het grote verschil tussen het werken voor Maarten en Michiel vroeg ik hem. Tricky vraag natuurlijk, want beide heren lezen deze brief, denk ik 😉
Er is het generatieverschil zegt Olav. Maarten heeft vreselijk veel kennis, kunde en grote passie voor het biologisch dynamische in al haar aspecten. Dankzij dit is Olav hier gestart. Maarten stond aan het eind van zijn carrière waarbij logischerwijs alles bleef zoals het was.
Michiel heeft andere ideeën, wat een bepaalde dynamiek met zich meebrengt. Hij wil vooruit, richting de toekomst. Hij bekijkt processen en probeert deze efficiënter te maken. Zo is het bv fijn dat de schuur dichtbij de tuin is. Zo kunnen ze even naar de kantine lopen, ook met een paar kistjes groenten. En grote hoeveelheden prei gaan van het land op de kar en de hele kar gaat de schuur in waarvan ze er direct mee aan de slag kunnen. Verder hebben ze een grotere spoelbak wat prettiger en sneller werkt.
Het aantal abonnees groeit en dus moet er meer geteeld worden. Dit brengt verandering met zich mee, want er worden andere soorten geplant en grotere aantallen ingekocht.
-Hoe is Olav bij Maarten terecht gekomen?
Hij heeft kennis gemaakt op een open dag. en Olav is na de lagere tuinbouwschool altijd werkzaam geweest in de agrarische sector (melkveehouderij) en natuurlijk heeft hij een eigen moestuin net zoals zijn vader vroeger had. Hij heeft het allemaal meegekregen vanuit huis, vertelt hij.
-Wat breng jij specifiek mee voor Michiel ?
Olav is bescheiden en zegt dat ze allemaal hun aanvulling hebben. Michiel is de ondernemer, Maarten degene met veel weetjes en oplossingen, Olav en Abdi zorgen er mede voor dat het werk gedaan wordt. Wat ze allemaal hebben, is de liefde voor de boerderij en allemaal werken ze hard.
-Het leukst om te doen ?
Aardappelen sorteren is leuk en met kolen en uien bezig zijn. Deze opknappen, netjes maken, vieze bladeren eraf en slechte stukken wegsnijden. Hoe vind ik het dat de kolen doormidden gesneden zijn ? Helemaal goed, zeg ik. Een hele is serieus veel te veel, dus die halve past ons prima.
-Olav vult zelf al aan wat hij het minst leuk vindt 😉
Dit is bosjes maken van snijbieten e.d. Op je knieën langs de bedden met een mesje in de hand en elastiekjes om er bosjes van te maken.
-Zijn favo groente ?
Hier hoeft hij niet over na te denken. Hij houdt erg van schorseneren. Roodlof vindt hij ook heerlijk. Hier snoepen ze van gedurende de dag. Heeft hij een receptje die hij met ons wil delen ? Jazeker ! En hij brandt los: Schorseneren worden een half uur gekookt. Na een kwartier doet hij er een beetje kruidenazijn bij voor de frisse smaak. Azijn vertraagt het kookproces is hij achter gekomen, dus beter om dit niet meteen toe te voegen. Afgieten, melk, bloem en een halve mok kruidenbouillon (glazen potje met poeder) erbij gieten zodat je meteen een sausje hebt.
-En zijn minst favoriete is pastinaak en sla vult hij zelf meteen aan. Sla smaakt nergens naar. Als je ergens zoveel bij moet doen om het lekker te maken, kun je beter gelijk groente eten waar smaak aan zit. Tja.. hier heeft hij een punt haha.
Hij en zijn vrouw eten altijd met de seizoenen mee. Ze hebben bewust geen vriezer. Ik bedenk me meteen wat er allemaal in onze vriezer zit. Dit zijn voornamelijk restjes eten. Wat doen zij hiermee ? Dit eten zij de volgende dag op of het gaat naar de hond. O ja. Slim en simpel eigenlijk.
-Wat zou hij willen zeggen tegen jullie?
Hij hoopt dat jullie waarderen dat jullie seizoensgroenten krijgen en dat jullie goed beseffen dat zij er veel tijd en liefde in steken. Er moet hard gewerkt worden voordat alles in het kistje zit. Hij hoopt dat er snel weer een open dag komt zodat hij jullie kan ontmoeten en mag uitleggen wat hij doet op een dag.
-Tot slot. Heeft hij een tip voor Michiel ?
Ga zo door ! zegt hij monter.
AGENDA
Jullie hebben een uitnodiging in de mail ontvangen voor de CSA dag as za 25 maart van 13:00-15:00 uur. Meld je aan via een van onderstaande emailadressen.
Hoop jullie daar te zien !
daisycornelissen1973@gmail.com
klantenverenigingbdkraanvogel@gmail.com