Een kijkje in het leven van boer Michiel
Wat maken hij en zijn collega’s mee, waar lopen ze tegenaan, welke oplossingen hebben ze en welke besluiten worden er waarom genomen.
Wat een pech… biologische Araucana kippen bestaan niet. Geen paaseieren voor ons helaas, dus in april zullen we gewoon zelf moeten gaan schilderen. Waarschijnlijk worden het Frediker kippen, voor zowel de eieren als het vlees.
De kippen, die nu vrij rondlopen, hebben zich van de wei en de sloot verplaatst naar het erf. Ik vind het er persoonlijk heel idyllisch en kneuterig uitzien, maar ze klimmen overal op en onder. Zo ook op het stro, waar ze zich heerlijk gaan nestelen en eieren leggen met als gevolg dat Michiel op die hopen moeten klimmen om de eieren te kunnen rapen. Ze mogen nl niet gaan liggen rotten. Dat zou het stro benadelen. Zien jullie het al voor je ? Michiel half struikelend achter de kippen aan
Toevallig sprak ik iemand die zag dat de kippen vrolijk rondliepen. Deze beste man zei dat zijn neef ook loslopende kippen had, maar deze eerst een week had opgesloten in een stal. Omdat ze dit hierdoor als hun thuis zagen, bleven ze elke avond terugkomen om hier hun eieren te leggen en overdag scharrelden ze fijn rond. Zou dus zomaar een oplossing kunnen zijn voor de nieuwe kippen.
Over naar de wollige exemplaren op de boerderij. De schapenwei is verplaatst naar de bosrand waar nog vers gras is. Michiel had bedacht dat de schapen braaf achter hem aan over de weg naar het nieuwe stuk zouden wandelen. Haha, nou… dat liep even iets anders. Achteraan de kudde liepen Olaf en Abdi om ervoor te zorgen dat geen pluizenbol zou achterblijven. Helaas kan een schaap niet alleen naar voor en naar achter, maar ook naar rechts en links en dat is precies wat ze deden. Alsof het afgesproken werk was, splitsten ze zich in drieën. Een groep richting de tuinderij, de andere richting de buurkoeien en de laatste groep was totaal stuurloos. Best jammer dat we hier geen filmpje van hebben he ? Inmiddels staan de dames tevreden op het nieuwe stuk.
Er is ook droevig nieuws. Er zijn twee rammen geslacht. De hoorns groeiden in hun hersenen. Hiernaast waren ze ook al ouder dan 1.5 jaar. Ongeveer de leeftijd waarop de rammen geslacht worden, maar toch…. Even een momentje stilte voor deze twee.
Wisten jullie trouwens dat Michiel zelf een schapenras heeft gerealiseerd ? Hij noemt het Het Esbeekse zwarte schaap.
De collegiale toetsing, bijeenkomst met collega Demeterboeren, is vanwege Corona helaas niet doorgegaan en uitgesteld tot nader orde.
In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de rogge die hopelijk deels voor menselijke consumptie gebruikt kan gaan worden. Afgelopen maandag heeft Michiel met een graanexpert gesproken. De moraal van het verhaal is dat, wat je ook wilt zaaien, je ervoor moet zorgen dat je afnemers hebt. Hier zijn we druk mee bezig. Bart, de molenaar uit Hilvarenbeek, vindt het leuk om mee te denken en deelt zijn connecties met ons. Belangrijk in dit verhaal is dat de gehele keten biologisch, EKO, SKAL gecertificeerd is. Als bv de molen die het graan maalt niet SKAL gecertificeerd is, mag het brood geen biologisch brood heten.
Het zou toch heel leuk zijn als we volgend jaar misschien een zakje biologische roggemeel bij onze pakketten aantreffen
Er heeft een redelijk aantal mensen gereageerd op de vraag of er interesse was in Ossenvlees van De Regte Heijden. Dit gaat Michiel derhalve officieel aanbieden. Heb je interesse ? Geef dit door aan Michiel: info@boerderijdekraanvogel.nl
De vriendin van Michiel heeft mooie nieuwe folders ontworpen. Deze zijn te vinden in de bus bij de afhaalpunten. Mocht je een idee hebben om meer klanten te werven d.m.v. deze folders, geef dit door aan Michiel, dan zorgt hij dat je een stapeltje krijgt.
Aan het begin van het jaar had Michiel als doel om 200 klanten te hebben. Hij zat op dat moment op 180. Nu zijn er al 210 klanten blij met deze pakketten. Dit is gelukt dankzij jullie ! Doordat jullie positief zijn en het aanbevelen, proberen zij het ook. Super bedankt hiervoor !!
Zoals altijd als je een doel behaald hebt, zet je nieuwe doelen. Het nieuwe doel is 300 klanten. Ik maakte me een beetje druk om de inhoud van mijn pakket. Moeten we nu alles gaan delen door 300 klanten i.p.v. 210 ?
Zeker niet ! Wat blijkt ? Er wordt nu 4 hectare grond gebruikt voor de groenten en Michiel heeft 13 hectare tot zijn beschikking. Het is dus een kwestie van extra zaad bestellen en een veld extra inzaaien, dus mocht je tegen die tijd zin hebben om je handen vuil te maken ? Een extra paar handen is altijd welkom, meerdere paren ook trouwens. Haha.
De bloemkolen en broccoli ’s zijn in de war. Ze maken veel blad i.p.v. kroppen. Dit komt door het verschil in de dag- en nachttemperatuur en de vele regen van de laatste tijd welke voor veel voedingsstoffen zorgt, die helaas richting het blad gaan. Geen paniek. Ze komen nog wel, maar ietsje later dan gewend.
De spruitjes, boerenkool en de rammenas zien er goed uit. Yessss.
Er hebben zich nog geen timmerlieden gemeld met bouwkundig inzicht. Is dit bescheidenheid of hebben we tussen die 210 klanten geen
één handige Harrie ? Mocht je het over het hoofd gezien hebben of gedacht dat meer mensen zich wel zouden melden, wil ik je vragen Michiel toch even te mailen. Kunnen jullie hierna telefonisch contact hebben waaruit hoogstwaarschijnlijk wel duidelijk wordt of je iets voor hem kunt betekenen. Zou echt heel erg gewaardeerd worden.
Verder brommen en ratelen er wat oudjes rond over de velden die ingeruild moeten worden. Ik heb het over werktuigen zoals de heftruck en de tractor. Michiel gaat drie voertuigen inleveren in de hoop hier een goede tractor voor terug te krijgen, maar dat was wishful thinking. Hij mag nog 14.000 euro bijleggen. Dat was even schrikken. Nog even een jaartje doorbrommen, toch investeren of terug naar de tekentafel..
Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend. Prima weer om eens een wandeling te maken (hebben jullie vast nog niet gedaan tijdens Corona ) over de Kampina in Oisterwijk. Het is hier zo mooi !
Daisy Cornelissen daisycornelissen1973@gmail.com