Aardpeer is bijna een vergeten groente, maar nog niet helemaal, want het zit in ons pakket deze week !
Het is ontzettend lekker en je kan er alle kanten mee op. Dit recept voor een hartige taart met aardpeer, geitenkaas en verschillende groenten is een heerlijk gezonde variatie voor het diner. Feestelijk, warm, knapperig en zacht, echt een aanrader!
Ingrediënten voor het deeg
50 gr walnoten
100 gr havervlokken
140 gr speltbloem
5 tl bakpoeder
4 el olijfolie
5 el amandelmelk
Zout en peper
Ingrediënten voor de taart
650 gr aardperen, geschild
3 tomaten
1 ui
1 teen knoflook
1 el olijfolie
800 gr spinazie
2 tl tijm
2 tl chilipoeder
150 gr geitenkaas
3 eieren
Benodigdheden
Springvorm 20 cm
Keukenmachine
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Begin dan met het deeg: maal de walnoten fijn met een keukenmachine en mix het samen met de havervlokken, de bloem en het bakpoeder. Voeg de olijfolie en amandelmelk toe en mix het verder tot een mooi kneedbaar deeg. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Vet een springvorm van 20 cm in met olijfolie en beleg de bodem met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bak het deeg 15 minuten in de oven.
Dan nu, de aardperen! Schil de aardperen en snijd ze in stukjes van 1-2 centimeter. Kook ze in 8 minuten beetgaar en giet ze hierna af.
Voor de tomatenpuree: snijd de tomaten in grove stukken. Pel en snipper de ui en knoflook en fruit ze in een koekenpan met olijfolie gedurende 3 minuten. Voeg de tomatenstukjes, tijm en laurier toe en laat het met deksel op pan 15 minuten pruttelen. Laat het vervolgens zonder deksel 15 minuten inkoken.
Nadat het is ingedikt, kun je de puree inwrijven met een zeef of zachtjes met een vork pureren. Voeg de spinazie in verdeelde hoeveelheden toe aan de tomatenpuree en laat het inslinken door een deksel op de pan te leggen.
Nu mag alles gemengd worden!
De aardperen, tomatenpuree, spinazie en eieren mogen door elkaar gehusseld worden en in de springvorm worden gelegd.
Verkruimel de geitenkaas als laatste op het mengsel om de aardpeertaart af te toppen.
Bak de aardpeertaart met geitenkaas in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.
Smakelijk !!