Vul je broodje met ingrediënten naar smaak, zoals sla, rucola, tomaat, avocado en mayo. Ook mierikswortelsaus kan.
Ingrediënten
2-3 el olijfolie
1 geraspte wortel
1.5 tl komijnpoeder
6 hamburgerbroodjes
ciabatta
1 blik zwarte bonen (400 gram)
1 tl paprikapoeder
Burger
100 gr gekookte rijst
grote hand gehakte peterselie
2-3 el zonnebloemolie
50 gr fijngehakte walnoten
1 ei, geklopt
1 ui, gesnipperd
2 el bloem of meel
zout en peper
1 grote biet, geraspt
2 el citroensap
2 tenen knoflook, geperst
Bereiding
Verhit voor de burgers de zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak daarin de ui in 5-7 min zacht en doorschijnend. Voeg de knoflook toen en bak 1 min mee. Roer de biet en wortel erdoor, sluit de pan en bak alles op matig vuur ongeveer 5 min tot de groenten net gaar zijn. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur.
Schep de bonen, rijst en walnoten door de groenten. Voeg dan de bloem toe en meng alles heel goed. Voeg het citroensap en de komijn- en paprikapoeder toe en royaal zout en peper. Roer de peterselie erdoor. Stamp het mengsel met een aardappelstamper zodanig dat ongeveer de helft nog uit stukjes bestaat – het is belangrijk dat het nog textuur heeft. Voeg voldoende ei toe om het mengsel te binden, maar niet te veel, want dan wordt het te nat. Voeg in dat geval nog wat bloem toe. Vorm met vochtige handen zes (of meer. ligt eraan hoe groot je je burgers wil) ballen van het mengsel. Leg deze op een snijplank en druk ze tot burgers. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de burgers op matig – laag vuur in ongeveer 4 min aan een kant knapperig (kan wat langer duren. Kijk wat jij lekker vindt). Draai ze om en bak de andere kant. Serveer de burgers in de broodjes en toppings naar keuze.
Kun je prima zo eten, met wat salade ofzo, maar frietjes van zoete aardappelen uit de oven is ook super lekker ! Je hoeft ze niet voor te koken, maar dan moeten ze wel bijna een uur in de oven met regelmatig omscheppen. Maak de frieten niet te dik, want dan duurt het nog langer. Lekker kruiden met kipkruiden (had ik toevallig nog en smaakte goed. Zat al zout bij in) en olijfolie.
O, en mocht je liever geen burgers maken, dan kun je het mengsel ook gewoon door de pasta of rijst doen
Smakelijk !
Daisy