Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta

Recepten

Weet je wat apart is? Dat aardpeer eigenlijk nooit te vinden is in de supermarkt. Ik zie het alleen op de markt of in moestuinen, maar ‘de massa’ komt dus vrijwel nooit in aanraking met deze vergeten groentesoort. En dat terwijl het een woekerplant is in Nederland: in de herfst is er héél veel van.
Het is goedkoop, het is gezond (het bevat veel vitamines en vezels) en het vult goed. Bovendien is het een heel toegankelijk ingrediënt. De bereidingswijze is vergelijkbaar met die van aardappel. Je kunt de knol dus koken, bakken, stomen, pureren, poffen en roosteren in de oven. De smaak is iets zoeter dan een simpele aardappel en heeft iets nootachtigs. In het Engels wordt het ook wel de ‘Jerusalem artichoke’ genoemd – het heeft namelijk ook wel iets weg van een artisjok.

Ingrediënten:
 900 gr aardpeer
 100 ml olijfolie + een scheutje extra voor over de aardperen
 2 handje verse dilletakjes – zo’n 8 gr
 1 teentje knoflook
 80 gr feta
 2 el hazelnoten

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Borstel de aardperen schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze daarna in partjes. Meng met een scheutje olijfolie, peper en zout en rooster ze 30-35 minuten goudbruin in de oven.
3. Mix (in de blender of met een staafmixer) de olijfolie, knoflook en dille tot een egale kruidenolie. Houd wat verse dille apart ter garnering. Voeg peper en zout naar smaak toe.
4. Hak de hazelnoten. Haal de aardpeer uit de oven en verkruimel de feta erover. Sluit af met kruidenolie, wat verse dille en gehakte hazelnootjes.
5. Geniet!

Groetjes,

Daisy
Daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 17 februari 2023 | Recepten

Meer nieuws

Eigenlijk dus het ritme van de seizoenen volgen

Eigenlijk dus het ritme van de seizoenen volgen

Je zou eigenlijk niet zeggen dat het herfst is de afgelopen dagen met temperaturen rond de 20 graden, maar aan de natuur zie je weer dat het seizoen aan het veranderen is. Mooie herfstkleuren, gevallen eikeltjes en kastanjes.  Ten tijde van het Michaelsfeest...

Lees meer
Michiel zei lachend: Dit is mijn favoriete werk.

Michiel zei lachend: Dit is mijn favoriete werk.

Alle groenbemesters zijn gezaaid. Inmiddels weten wat dat dit de grond beschermt en voedt gedurende de rustperiode, de winter, zodat het in het voorjaar bruist van voedingsstoffen voor onze groentjes. Michiel is blij te kunnen mededelen dat bijna alles in het pakket...

Lees meer
Dit weekend staat in het teken van De Kraanvogel

Dit weekend staat in het teken van De Kraanvogel

Dit weekend staat in het teken van De Kraanvogel. Tenminste.. dat zou kunnen als je dat zou willen. Zondag 13 okt staan Stefanie en Michiel met hun groentenkraam op De Groene Markt op het Pieter Vredeplein. Ze verkopen groenten en geven een Pompoenversierworkshop....

Lees meer