GESMOORDE PREI MET EIEREN EN ZA’ATAR

Recepten

Dit recept kreeg ik van Niki, Luc, Ezra en Otis en is een hit in hun gezin. Deze willen we dus zeker ook eens proberen ! Het lijkt veel op de Shakshuka die ik al vaker geprezen heb volgens mij, maar weer net wat anders.
Dit is een gemakkelijke manier om in heel korte tijd een zeer voedzame maaltijd op tafel te zetten. Het is een lekker gerecht om als brunch te eten, met een kop koffie, maar het kan ook dienen als licht avondmaal met wat knapperig brood erbij en een glas wijn. Je kunt prei en spinazie maximaal een dag van tevoren bereiden en ze in de koelkast bewaren, zodat je alleen de eieren nog hoeft te breken en het geheel gaar hoeft te laten smoren.

Ingrediënten:
30 gram boter
2 el Olijfolie
2 flinke preien (of 4 kleinere), schoongemaakt, in ringen van ½ cm (530 g)|
1 tl komijnzaad, geroosterd en licht geplet
2 kleine ingemaakte citroenen, pitten verwijderd, schil en vruchtvlees fijngehakt (30 g)
300 ml groentebouillon
200 gram fijne spinazie
6 grote eieren
90 gram feta, in blokjes van 2 cm gebroken
1 el za’atar
zout en zwarte peper

Bereiding:
– Doe de boter met 1 eetlepel olijfolie in een grote sauteerpan waarvoor je een passend deksel hebt en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg zodra de boter begint te schuimen de prei toe met ½ theelepel zout en royaal peper. Bak de prei onder regelmatig omscheppen 3 minuten tot hij gaar is. Voeg de komijn, citroen en groentebouillon toe en laat 4-5 minuten zachtjes borrelend koken tot de vloeistof grotendeels is verdampt. Schep de spinazie door het preimengsel, laat hem 1 minuut slinken en draai het vuur halfhoog.

– Maak met de bolle kant van een opscheplepel 6 kuiltjes in het preimengsel en breek in elk kuiltje een ei. Bestrooi de eieren met een snufje zout, verdeel de feta rondom de eieren en zet het deksel op de pan. Laat het gerecht 4-5 minuten smoren tot de eiwitten gaar, maar de dooiers nog vloeibaar zijn.

– Roer de za’atar door de overgebleven eetlepel olie en besprenkel de eieren ermee. Serveer het gerecht direct uit de pan.

De Nieuwjaarsborrel !!
Deze gaat plaatsvinden op 22 jan van 1400-1700 en jullie zijn van harte welkom. Meld je wel voor 8 jan aan bij de klantenvereniging i.v.m. de boodschappen. Er worden geen kosten voor gerekend, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.
Mocht je je nog niet aangemeld hebben doe dit dan snel via klantenverenigingbdkraanvogel@gmail.com


vrijdag 14 januari 2022 | Recepten

Meer nieuws

Salutogenese: De oorzaken van gezondheid op vrijdag 4 april

Salutogenese: De oorzaken van gezondheid op vrijdag 4 april

Op vrijdag 4 april organiseert Dennis van Straalen (één van onze vrijwilligers) een cursusdag Salutogenese. We zien het zóveel om ons heen: verlies van fysieke en mentale gezondheid.Niet alleen bij ouderen, ook bij jongeren en kinderen worden steeds vaker chronische...

Lees meer
Vega Rendang uit de Slowcooker

Vega Rendang uit de Slowcooker

In mijn Kerstpakket zat een Slowcookertje en dus ging ik op zoek naar een recept. Ik ben helemaal geen kokkin, maar dit gerecht is hemels en goed te doen. Ik heb het geluk dat er een toko om de hoek zit waar ik de bijzondere ingrediënten kon halen. Deze lagen naast...

Lees meer
Proefdagen in aantocht

Proefdagen in aantocht

Sorry lieve mensen. Ik heb jullie heel januari verwaarloosd. Mijn excuses. Het ligt niet aan Michiel, maar aan mijn drukke hoofd en leven. Plannen is niet mijn sterkste kant 😉 Ik was net mijn digitale mapje Kraanvogel aan het structureren, waarbij de recepten ook...

Lees meer