Als je wel eens op vakantie in Turkije bent geweest, dan ken je menemen waarschijnlijk wel van de uitgebreide ontbijtbuffetten. Dit Turkse roerei met tomaat is waanzinnig lekker. Je eet het met (Turks) brood en kunt het ook prima bij de brunch of lunch nemen.
In de traditionele menemen gaan vooral groenten en ei. Het is dus een lekker vegetarisch gerecht voor als je wat minder vlees wilt eten. Minder fan van vegetarisch? Dan kun je er restjes kip of kalkoen in verwerken, of sucuc (Turkse knoflookworst). Laat in het laatste geval de teentjes knoflook achterwege, want de sucuc bevat er al voldoende van. Als groene peper je te pittig is, dan kun je die vervangen door groene paprika. Hetzelfde geldt uiteraard voor de sambal: deze is goed te vervangen door paprikapoeder.
Ingrediënten:
4 eieren
5 tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 groene peper (rode mag ook)
1/2 theelepel sambal of paprikapoeder
Zout en peper
3 eetlepels extra-virgin olijfolie
Eventueel nog wat chilivlokken
Bereiding:
Snipper de ui en de knoflook. Verwijder de pitjes en de zaadlijst van de groene peper en snipper deze ook. Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en en fruit hierin de ui en groene peper. Voeg de knoflook toe en laat die een half minuutje meebakken.
Voeg de tomaten toe en bestrooi met peper en zout. Wacht tot het geheel iets indikt, dit duurt een minuut of 5. Voeg extra ingrediënten zoals worst of kaas nu toe. Voeg ook de sambal of paprikapoeder toe.
Breek de eieren en roer ze door het tomatenmengsel. Laat het op laag vuur rustig stollen. Blijf af en toe roeren en pas op dat het niet te droog wordt. Het geheel moet een beetje lobbig blijven.
Bestrooi eventueel nog met wat chilivlokken of kaas en serveer met lekker vers Turks brood of een dikke volkoren boterham.
Smakelijk !
daisycornelissen1973@gmail.com