Ovenschotel met groenlof, aardappelpuree en ham

Recepten

De smaak van groenlof zit tussen witlof en andijvie in zit. Een beetje bitter dus, maar… bitter in de mond, maakt de lever gezond !
Dit gezegde kan nog onderbouwd worden ook 😉
Bitterstoffen activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in de darmen. Daarna worden ze door de darmen definitief afgevoerd. Zo ontgiften bitterstoffen je lichaam.

Ingrediënten voor 3 personen
750 gram aardappels
1 groenlof (± 500 gram)
1 el olijfolie
100 gram hamblokjes of vega hamblokjes, of paddenstoelen
100 ml crème fraîche
zwarte peper
teentje knoflook
nootmuskaat
1,5 dl melk
100 gram geraspte kaas

Bereiding
Schil de aardappels. Snijd ze in stukjes en kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af.
Snijd de groenlof in 1 cm brede repen en was ze eventueel. Verhit de olie in een wok en bak de groenlof even kort aan zodat deze iets slinkt. Schep de groenlof in een ovenschaal en roer de hamblokjes (of de vega variant)crème fraîche en wat peper erdoor.
Maak van de gare aardappels met de melk, nootmuskaat en het uitgeperste teentje knoflook een smeuïge puree. Verdeel de puree over de groenlof. Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. Zet de schotel 20 minuten in een op 180 C voorverwarmde oven om een mooi bruin korstje te krijgen.

woensdag 13 oktober 2021 | Recepten

Meer nieuws

Salutogenese: De oorzaken van gezondheid op vrijdag 4 april

Salutogenese: De oorzaken van gezondheid op vrijdag 4 april

Op vrijdag 4 april organiseert Dennis van Straalen (één van onze vrijwilligers) een cursusdag Salutogenese. We zien het zóveel om ons heen: verlies van fysieke en mentale gezondheid.Niet alleen bij ouderen, ook bij jongeren en kinderen worden steeds vaker chronische...

Lees meer
Vega Rendang uit de Slowcooker

Vega Rendang uit de Slowcooker

In mijn Kerstpakket zat een Slowcookertje en dus ging ik op zoek naar een recept. Ik ben helemaal geen kokkin, maar dit gerecht is hemels en goed te doen. Ik heb het geluk dat er een toko om de hoek zit waar ik de bijzondere ingrediënten kon halen. Deze lagen naast...

Lees meer
Proefdagen in aantocht

Proefdagen in aantocht

Sorry lieve mensen. Ik heb jullie heel januari verwaarloosd. Mijn excuses. Het ligt niet aan Michiel, maar aan mijn drukke hoofd en leven. Plannen is niet mijn sterkste kant 😉 Ik was net mijn digitale mapje Kraanvogel aan het structureren, waarbij de recepten ook...

Lees meer