Wat is de Rammenas eigenlijk ?
Rammenas valt het beste te omschrijven als een zwarte en uit de kluiten gewassen radijs. En ook de smaak valt met de radijs te vergelijken. Rammenas is pittig, maar wel beduidend milder dan zijn rode broer.
Rammenas wordt vooral rauw gegeten omdat de smaak zo het beste tot zijn recht komt. Salades zijn dus de ideale manier om rammenas te verwerken.
Een salade dus ! maar ik heb ook een soep uitgeprobeerd, gewoon.. omdat ik dol ben op soep en het koud had die dag
Rammenas salade
Ingrediënten
2 wortels
1 rammenas
1 appel
150 ml yoghurt
50 gram blauwe kaas
Snufje peper & zout
Bereiding
Schil de rammenas en de wortels en snij ze in fijne reepjes. Snij de appel in bokjes en meng ze met
de wortel en rammenas. Verkruimel de blauwe kaas en meng door de yoghurt. Meng alles samen en breng op smaak met peper en zout.
Ik heb er chiazaad doorheen gestrooid voor het leuke effect en de omega 3 die we over het algemeen toch wel te kort komen, dus ik benut elke gelegenheid om ergens chiazaad of lijnzaad doorheen te doen. 1 el ongeveer denk ik. O ja en Kerrypoeder leek me lekker, dus ook dat toegevoegd.
Een rode biet kun je er ook nog prima doorheen doen. In reepjes snijden of raspen.
Ik hou niet van blauwe kaas, dus die heb ik eruit gelaten. Je kunt het ook eventueel vervangen door een andere kaas.
Soep van Rammenas
Ingrediënten
3 rammenas
2 aardappelen (zoete kan ook)
1 ui
1 teen knoflook
150 ml room ((soja) room of melk)
1 liter bouillon
olijfolie
tijm
peper en zout
Bereiding
Schil de rammenas en de aardappels en snij ze in blokjes. Snipper de ui fijn.
Bak de ui glazig in een hete pan met olie. Voeg op het einde de geperste knoflook en de aardappels toe en bak nog kort mee. Blus met de bouillon. Laat een kwartier sudderen tot de aardappels beetgaar zijn. Voeg de rammenas toe. Laat het geheel nog 5 minuten verder koken tot de rammenas gaar is. Mix de soep fijn. Roer de room of melk erdoor en breng de soep opnieuw aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en een beetje tijm.