Ik geef toe… dit recept heb ik nog niet zelf gemaakt. Deze kreeg ik doorgeappt door mijn vriend Dennis die vond dat ik aan de beurt was. Hij had nl al 4 x achter elkaar gekookt. Oke dan… Best handig eigenlijk. Hoef niet eens te bedenken wat het moet gaan worden. Aangezien wij vegetarisch eten, maak ik het morgen met gerookte tofu (dikke tip die ik een paar maanden geleden kreeg van een stagiair van Michiel), maar anders dus met spekjes en/of rookworst.
Deze stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool is een echte wintermaaltijd. De aardse smaken van de knolselderij en pastinaak moeten echt heerlijk zijn in combinatie met de groene kool. Aardappelen hebben ze helemaal niet gebruikt in deze stamppot. Dit zijn de groenten die we nu veelvuldig aantreffen in onze pakketten, dus… helemaal goed !
En hoewel de beschrijving misschien anders doet vermoeden is deze stamppot echt heel makkelijk te maken. Het meeste werk zit hem in het snijden van de knolselderij, en ook dat heb je eigenlijk zo gedaan.
Ingrediënten (4 personen)
1 knolselderij
400 gr. pastinaak
1 groene kool
200 gr. Spekreepjes/gerookte tofu (Te koop bij een natuurvoedingswinkel zoals Ekoplaza, maar wellicht ook bij de supermarkt ?)
2 rookworst
scheutje kookroom
klontje roomboter
gedroogde rozemarijn
peper en zout
Bereiding
Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook.
Snijd de knolselderij met een scherp koksmes doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in dikke plakken en snijd de schil rondom weg. Snijd iedere plak vervolgens in kleine blokjes en houd apart voor zo.
Schil de pastinaken met een dunschiller en verwijder de boven- en onderkant. Snijd de pastinaken vervolgens in dikke plakken en snijd deze in kleinere blokjes. Doe bij de blokjes knolselderij en bewaar voor zo.
Snijd de groene kool met een koksmes doormidden en leg beide helften plat op een snijplank. Snijd iedere helft vanaf de bovenkant tot aan de stronk in reepjes, verwijder de dikkere stukjes van de stronk. Draai je snijplank een kwartslag en snijd de reepjes klein.
Doe de knolselderij en pastinaak in de stamppotpan en breng het water opnieuw aan de kook. Als het water weer kookt doe je de groene kool erbovenop en laat je alles ongeveer 20 minuten koken op laag vuur. Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje kookroom, een klontje roomboter en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Stamp tot een mooie stamppot en kruid naar smaak met peper en zout.
Zodra de knolselderij, pastinaak en groene kool aan de kook zijn bak je in een koekenpan de spekreepjes/tofu. Bak tot ze mooi bruin en krokant zijn en schep uit de pan. Bereid in de tussentijd ook de rookworst zoals aangegeven op de verpakking.
Roer de spekreepjes/tofu door de stamppot en schep deze op de borden, strooi er nog een klein beetje rozemarijn over. Snijd de rookworst in plakjes of stukken en serveer bij de stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool.
Smakelijk !
Daisy
Stuur lekkere recepten met groenten van dit seizoen gerust naar me door Daisycornelissen1973@gmail.com